Tornem a tenir estació meteorològica a l'Arenal!


Tornem a tenir estació meteorològica a l'Arenal!


Després de la visita a l'observatori Fabra, a classe dels "Fenòmens de la Natura" vam decidir acabar el nostre projecte tornant a posar en funcionament l'estació meteorològica de l'escola.
Feia anys que estava en desús degut a que els aparells que hi havia s'havien fet malbé i estava una mica bruta i trencada. Així doncs, ens esperava una bona feinada! S'havia de netejar, pintar i reparar la gàbia meteorològica i, finalment, havíem de tornar a comprar tot el necessari per a poder prendre les mesures correctament.

El primer dia vam netejar-la i vam aprofitar per a comprovar si estava clavada en la direcció correcta. Les gàbies meteorològiques han de tenir la porta per on s'accedeix als instruments de mesura encarada a nord, ja que és la manera que mai hi pugui tocar el sol.

De seguida vam veure que no estava ben orientada, ja que mira a NW 😱

De totes maneres l'Enric, que és observador meteorològic de l'observatori Fabra i de l'associació ECOMETTA, i que ens ha estat ajudant i assessorant, ens va dir que si fèiem la lectura un cop al dia i en horari de matí, no seria un problema.

La següent cosa que havíem de fer era reparar un llistó de fusta que s'havia trencat (segurament perquè els nens s'hi enfilen). Per sort, el Jaume, l'avi de la Bruna Masagué, va venir i ens va ajudar a fer la reparació corresponent. Moltíssimes gràcies!



Un cop feta la reparació vam poder-la pintar. Quina calor les mascaretes i els guants!

Voleu veure les fotos del procés seguit a la caseta? Entreu aquí!

Ara ja només calia anar a comprar tots els instruments necessaris a la botiga de meteorologia RAIG. Ens calia un higròmetre, un baròmetre, un termòmetre i un termòmetre de màximes i mínimes.
A la classe vam estar mirant com havíem d'arribar-hi i l'Enric d'ECOMETTA novament ens va assessorar sobre quins eren els instruments més adients. Vam arribar-hi i vam trobar-hi tot el que necessitàvem.



Finalment, vam demanar a l'Enric que ens vingués a fer un taller per a posar-la en funcionament i aprendre com fer una bona observació meteorològica.

Què és el que més ens va agradar del taller?
- El viatge amb la nau que començava a la nostra escola i s'anava enlairant fins a la troposfera
- L'explicació dels diferents tipus de núvols: com diferenciar-los i què indicava cadascun
- L'experiment de la xeringa per a fer un núvol
- La pedra indicadora del temps
- El vídeo dels núvols (la cascada, el mar...)
- I en general tot!!

Voleu veure'n les fotografies? Entreu-hi!

 

Finalment vam poder muntar tots els aparells i aquest n'és el resultat! Ah, el psicròmetre va ser regal d'ECOMETTA, mil gràcies! 






Ara anirem a totes les classes a explicar el funcionament de tots els aparells que tenim a l'estació meteorològica, ensenyarem els fulls que hem dissenyat per a anotar les mesures i observacions, i parlarem de com n'hem de tenir cura entre tots/es per a que ens duri molts i molts anys! 

(una setmana més tard... feina feta! Voleu veure'n les fotos?)







Comentaris

  1. Moltíssimes gràcies a tots i totes per la bona acollida al taller d'iniciació a la Meteorologia i per donar-me l'oportunitat de poder col·laborar en la posada en marxa de la vostra magnífica estació meteorològica. Estic molt agraït al centre, especialment a la professora Anna i a tots els alumnes per la seva participació activa en el taller i per haver-se comportat tan bé, com autèntics científics.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

COLÒNIES TUIXENT 2024

1r dia Les Tallades (4t i 5è)