EL PROJECTE DEL MENJAR (5èB)

 

En aquest post us explicarem algunes de les propostes que hem anat treballant aquest

 passat trimestre sobre el nostre projecte:


  1. CONCEPTES BÀSICS: ÀPAT, ALIMENT, DIETA, INGREDIENT I NUTRIENT. 

El primer que vam fer després de decidir el tema va ser elaborar un mapa conceptual

amb totes les idees, preguntes, propostes, etc. que haviem de tenir endreçades abans

de començar a aprofundir, ja que confoniem els conceptes a l’hora de parlar:

  • Primer començarem per l’àpat: L’àpat està format per diferents plats del nostre

     dia a dia és cada una de les menjades d'una certa importància.

  • Ara us parlarem de l’aliment: És el menjar de cada àpat,  és qualsevol

     substància, composta normalment de carbohidrats, lípids, aigua o proteïnes.

  • I a continuació la dieta: La dieta és el conjunt d'hàbits alimentaris i tipus 

    d'aliments que consumeix un organisme o població.  


  1. LA PIRÀMIDE DE L’ALIMENTACIÓ: QUÈ ÉS I PER A QUÈ SERVEIX?

Vam agafar unes revistes de supermercats i vam agrupar-los segons el que creiem: 

alguns ho van organitzar per àpats, altres per tipologies, etc. Vam descobrir a través

 d’un joc interactiu que la piràmide d'alimentació ens serveix per saber amb quina

 freqüència pots menjar les coses per tenir una dieta saludable. La forma triangular 

de la piràmide representa quina és la freqüència amb què s’han de consumir els

 diferents grups d’aliments. Així, els que se situen a la base són els que més pes

 han de tenir en l’alimentació habitual. En canvi, cal reduir el consum dels que hi 

ha a mesura que es puja cap al vèrtex del triangle.

 

 Resultat d'imatges per a "piràmide aliments"

 

 

3. ANALITZEM LA NOSTRA DIETA 


Vam decidir analitzar la nostra dieta per veure si era saludable o no. La Lorena 

ens va donar una graella on hi havia 5 dies i els diferents àpats del dia (esmorzar,  

mig matí, dinar,  berenar i sopar). Al cap de cinc dies, vam portar la graella completa.

 Llavors, vam comprobar si teniem una dieta saludable, amb un formulari de

 preguntes sobre la freqüència de consum:

  • Consum ocasional: carn vermella, embotits, patates xip, llaminadures,

     suc, brioixeria, salats, galetes, begudes ensucrades, verdures, fruites, etc.

  • Consum setmanal: carn banca, peix, ous, llegum fruita seca, etc.

  • Consum diari: farines, fruites fresques, hortalisses i verdures, farinacis,

     làctics i oli d'oliva.


Això, juntament amb les hores d’activitat física i el consum d’aigua, ens indicava

 si tenim uns hàbits saludables o no saludables, tot contrastant les dades amb la 

piràmide de l’alimentació.


Tres claves para una alimentación saludable - Infobae


         

  1. ELS NUTRIENTS. Un altre dels treballs que vam fer va ser l’estudi dels diferents

     tipus de nutrients més importants que necessitem ingerir per estar sans. Cada

     grup de taula va fer la seva investigació sobre un dels nutrients que després

     vam exposar davant tota la classe per compartir allò que havíem après (Exposicions

     orals). A més a més, vam haver de buscar una recepta rica en aquell nutrient.

     Aquest any no hem pogut cuinar a l’escola degut a la normativa del Covid. I per 

    acabar vam fer una rúbrica per valorar els nostres treballs.




     

 


                 

  1. LA RECEPTA I LA CRÍTICA GASTRONÒMICA. A castellà també hem treballat 

    aspectes gastronòmics:


  • La crítica gastronòmica: Primer vam fer un estudi dels restaurants del barri, 

    investigant quins tenien valoracions més altes o més baixes a internet i per 

    quins motius i vam endreçar els restaurants del Poblenou segons la seva nota. 

    Vam estudiar què és la crítica (diferències entre crítiques constructives i destructives). 

    Vam estudiar alguns exemples de crítiques gastronòmiques i vam identificar les 

    característiques textuals. Finalment, vam imaginar una situació fictícia on anàvem 

    a sopar a un restaurant plegats. A la història, poden passar coses bones i coses 

    dolentes i haviem de parlar dels diferents aspectes del restaurant d’una forma

     constructiva (carta, menjar, cuina, servei).



  • Recepta: Per altre banda, vam treballar l’estructura d’una recepta i els temps 

    verbals que necessitem per escriure-la (text instructiu). Havíem d’anotar tots 

    els ingredients i els passos en un paper. Per així poder cuinar a casa la recepta. 

     Podia ser el menjar que tu volguessis.

     

Resultat d'imatges per a "receta dibujo"

  1. INVESTIGACIÓ SOBRE ELS APARELLS DEL COS. Vam fer unes maquetes

    a partir d’unes preguntes sobre el menjar en el nostre cos. Ho vam fer per grups,

     utilitzant materials reciclats que anem guardant en el nostre dia a dia. Després,

     vam fer una feina de recerca dels aparells del cos a casa nostra. (Vam fer un 

    sorteig i a cada persona ens tocava investigar un aparell.) 


El dia que haviem de portar la informació, els/les ‘’experts/es’’ de cada aparell ens vam 

ajuntar i vam posar en comú totes les idees, contrastant-les. Desprès, cada comissió

 d’experts, va fer una explicació oral del que havien trobat i de quines coses eren incorrectes,

 respecte a aquest aparell, en les maquetes que havíem fet. Ens podien tocar 5 aparells 

(tot i que n’hi ha més i tots estan interconnectats): l'aparell nerviós, el digestiu, excretor,

 el respiratori i circulatori. Després, hem refet les maquetes incorporant les noves idees 

o rectificant les antigues. 

 

7. MAQUETA A ESCALA HUMANA. Finalment, vam haver de muntar un puzzle/maqueta

 a escala humana dels aparells del cos per acabar d’entendre com encaixaven i connectaven

 tots els aparells entre ells d’una forma més propera i realista.


Resultat d'imatges per a "maqueta cos huma"

 

8. EXPOSICIÓ HUMAN BODIES. El dia 8 de febrer hem visitat una exposició científica 

sobre el cos humà i la seva anatomia al centre comercial Las Arenas (Plaça Espanya) 

per poder veure, de primera mà, tot allò que hem treballat a l’escola.

 Resultat d'imatges per a "exposicio human bodies"

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COLÒNIES TUIXENT 2024

1r dia Les Tallades (4t i 5è)

Tornem a tenir estació meteorològica a l'Arenal!