EL PROJECTE DEL MENJAR (5èB)
En aquest post us explicarem algunes de les propostes que hem anat treballant aquest
passat trimestre sobre el nostre projecte:
CONCEPTES BÀSICS: ÀPAT, ALIMENT, DIETA, INGREDIENT I NUTRIENT.
El primer que vam fer després de decidir el tema va ser elaborar un mapa conceptual
amb totes les idees, preguntes, propostes, etc. que haviem de tenir endreçades abans
de començar a aprofundir, ja que confoniem els conceptes a l’hora de parlar:
Primer començarem per l’àpat: L’àpat està format per diferents plats del nostre
dia a dia és cada una de les menjades d'una certa importància.
Ara us parlarem de l’aliment: És el menjar de cada àpat, és qualsevol
substància, composta normalment de carbohidrats, lípids, aigua o proteïnes.
I a continuació la dieta: La dieta és el conjunt d'hàbits alimentaris i tipus
LA PIRÀMIDE DE L’ALIMENTACIÓ: QUÈ ÉS I PER A QUÈ SERVEIX?
Vam agafar unes revistes de supermercats i vam agrupar-los segons el que creiem:
alguns ho van organitzar per àpats, altres per tipologies, etc. Vam descobrir a través
d’un joc interactiu que la piràmide d'alimentació ens serveix per saber amb quina
freqüència pots menjar les coses per tenir una dieta saludable. La forma triangular
de la piràmide representa quina és la freqüència amb què s’han de consumir els
diferents grups d’aliments. Així, els que se situen a la base són els que més pes
han de tenir en l’alimentació habitual. En canvi, cal reduir el consum dels que hi
ha a mesura que es puja cap al vèrtex del triangle.
3. ANALITZEM LA NOSTRA DIETA
Vam decidir analitzar la nostra dieta per veure si era saludable o no. La Lorena
ens va donar una graella on hi havia 5 dies i els diferents àpats del dia (esmorzar,
mig matí, dinar, berenar i sopar). Al cap de cinc dies, vam portar la graella completa.
Llavors, vam comprobar si teniem una dieta saludable, amb un formulari de
preguntes sobre la freqüència de consum:
Consum ocasional: carn vermella, embotits, patates xip, llaminadures,
suc, brioixeria, salats, galetes, begudes ensucrades, verdures, fruites, etc.
Consum setmanal: carn banca, peix, ous, llegum fruita seca, etc.
Consum diari: farines, fruites fresques, hortalisses i verdures, farinacis,
làctics i oli d'oliva.
Això, juntament amb les hores d’activitat física i el consum d’aigua, ens indicava
si tenim uns hàbits saludables o no saludables, tot contrastant les dades amb la
piràmide de l’alimentació.
ELS NUTRIENTS. Un altre dels treballs que vam fer va ser l’estudi dels diferents
tipus de nutrients més importants que necessitem ingerir per estar sans. Cada
grup de taula va fer la seva investigació sobre un dels nutrients que després
vam exposar davant tota la classe per compartir allò que havíem après (Exposicions
orals). A més a més, vam haver de buscar una recepta rica en aquell nutrient.
Aquest any no hem pogut cuinar a l’escola degut a la normativa del Covid. I per
acabar vam fer una rúbrica per valorar els nostres treballs.
LA RECEPTA I LA CRÍTICA GASTRONÒMICA. A castellà també hem treballat
aspectes gastronòmics:
La crítica gastronòmica: Primer vam fer un estudi dels restaurants del barri,
investigant quins tenien valoracions més altes o més baixes a internet i per
quins motius i vam endreçar els restaurants del Poblenou segons la seva nota.
Vam estudiar què és la crítica (diferències entre crítiques constructives i destructives).
Vam estudiar alguns exemples de crítiques gastronòmiques i vam identificar les
característiques textuals. Finalment, vam imaginar una situació fictícia on anàvem
a sopar a un restaurant plegats. A la història, poden passar coses bones i coses
dolentes i haviem de parlar dels diferents aspectes del restaurant d’una forma
constructiva (carta, menjar, cuina, servei).
Recepta: Per altre banda, vam treballar l’estructura d’una recepta i els temps
verbals que necessitem per escriure-la (text instructiu). Havíem d’anotar tots
els ingredients i els passos en un paper. Per així poder cuinar a casa la recepta.
Podia ser el menjar que tu volguessis.
INVESTIGACIÓ SOBRE ELS APARELLS DEL COS. Vam fer unes maquetes
a partir d’unes preguntes sobre el menjar en el nostre cos. Ho vam fer per grups,
utilitzant materials reciclats que anem guardant en el nostre dia a dia. Després,
vam fer una feina de recerca dels aparells del cos a casa nostra. (Vam fer un
sorteig i a cada persona ens tocava investigar un aparell.)
El dia que haviem de portar la informació, els/les ‘’experts/es’’ de cada aparell ens vam
ajuntar i vam posar en comú totes les idees, contrastant-les. Desprès, cada comissió
d’experts, va fer una explicació oral del que havien trobat i de quines coses eren incorrectes,
respecte a aquest aparell, en les maquetes que havíem fet. Ens podien tocar 5 aparells
(tot i que n’hi ha més i tots estan interconnectats): l'aparell nerviós, el digestiu, excretor,
el respiratori i circulatori. Després, hem refet les maquetes incorporant les noves idees
o rectificant les antigues.
7. MAQUETA A ESCALA HUMANA. Finalment, vam haver de muntar un puzzle/maqueta
a escala humana dels aparells del cos per acabar d’entendre com encaixaven i connectaven
tots els aparells entre ells d’una forma més propera i realista.
8. EXPOSICIÓ HUMAN BODIES. El dia 8 de febrer hem visitat una exposició científica
sobre el cos humà i la seva anatomia al centre comercial Las Arenas (Plaça Espanya)
per poder veure, de primera mà, tot allò que hem treballat a l’escola.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada