Algunes de les activitats del 2n trimestre a 5è

ACTIVITATS DEL SEGON TRIMESTRE


De què li serveix la flor a la planta? 

  A partir d'un repte de l'hort vam comprovar que aprofitem diferents parts de les plantes. D'aquesta manera, de la carxofera ens mengem la flor (la carxofa) i també el bròquil és la flor de la planta. En canvi,  la pastanaga és l'arrel.

  En el repte següent, se'ns va plantejar: De què li serveix la flor a la planta?

  Per poder resoldre el repte vam fer unes maquetes amb diferent material, on vam representar la nostra hipòtesi. A partir d'aquí, vam anar seguint tot el procés d'aquesta metodologia:

  • Elaborem una hipòtesi i la representem en una maqueta.
  • Expliquem la nostra maqueta als companys i companyes de classe, amb un torn de preguntes i suggeriments al final de l'exposició. Els adults també ens fan preguntes per anar creant coneixement.
  • Després busquem informació i refem la maqueta.
  • Arribem a unes conclusions contrastades entre tots.
  A la principal conclusió que hem arribat és que la flor és l'òrgan reproductor d'algunes plantes i que hi ha diferents insectes que ajuden al fet que es pugui realitzar la pol·linització. El vent també ajuda en el procés de la pol·linització, que és quan un gra de pol·len entra dins l'ovari de la flor i fecunda un òvul.

  Aquí us posem l'enllaç a les fotografies de tot el procés:

          5è A               5è B               5è C  





MILLOREM L'ESPAI DE LES GÀBIES
  Ja feia un temps que anàvem detectant que hi havia algun problema a la gàbia dels canaris. De tant en tant hi entraven pardals i no sabíem per on. Vam tapar forats, repassar bé els barrots de la gàbia, posar pedres en alguns forats que descobríem a terra i que podien passar de fora cap a dins... Però va arribar un moment que tot va anar molt de pressa. Començaven a faltar canaris! De 21 que en teníem en un principi, un dia en teníem 5, al cap de dos dies 1 i l'endemà ...  CAP!! Val a dir que algun rosegador havia anat fent de les seves i vam posar unes rajoles grans al terra de la gàbia, però al final tot va anar molt ràpidament.

  Per aquest motiu, vam començar a pensar com millorar tot l'espai de les gàbies abans de tornar a tenir algunes altres aus. Aprofitant que a l'escola van néixer pollets, vam pensar que el millor seria pensar en un galliner. De totes maneres era important que fos prou gran i adaptable a altres aus com els canaris, si un altre curs en volem tenir. Evidentment, o uns o altres, eh? 

  Se'ns va girar força feina. Calia mesurar bé tota la zona, calcular-ne el perímetre i també l'àrea! Vam buscar galliners que tinguessin les característiques que necessitem, tant  mesura com  possibilitats per a tenir-hi diferents tipus d'aus.

  Aquesta activitat ens va servir molt per anar consolidant el concepte de perímetre i àrea. 

  Ara esperem que aviat tinguem tota aquesta zona arreglada!!! 

  Aquí us deixem les fotos

          5è A                   5è B                     5è C


ESCENARIA'T I LA CAPSA DEL PASSAT (ENCAIXA'T)
  En aquest segon trimestre ens hem posat creatius i creatives a través de dues activitats: ESCENARIA'T i LA CAPSA DEL PASSAT (ENCAIXA'T).
Amb aquestes propostes ens hem pogut conèixer una mica més entre nosaltres apropant-nos al nostre entorn i la nostra pròpia visió.
  Escenaria't ens ha permès treballar el nostre autoconcepte utilitzant diferents elements del nostre entorn. L'alumnat havia de fer un exercici de reflexió i pensar amb quins elements es podien representar en el present, és a dir, havien de pensar en: què els hi agrada fer, esports, aficions, etc.
  Fent servir diferents elements de l'entorn, els i les alumnes havien de crear els seus escenaris. A banda, també havien de tenir en compte la perspectiva i les proporcions, ja que amb les tauletes digitals havien de fer una fotografia.
Amb les diferents fotografies que l'alumnat va fer, vam decidir treballar estadística, fraccions i percentatges.
  Cada classe de 5è tenia les fotos d'una de les altres dues classes de 5è. Havien de fer les seves hipòtesis sobre a quin alumne corresponia cada foto. Posteriorment, vam posar en comú les respostes i vam treballar quina fracció i percentatge d'alumnat havia encertat les fotografies dels alumnes.
  D'aquesta manera vam treballar de manera globalitzada continguts de matemàtiques i d'educació visual i plàstica.
  D'altra banda, amb l'activitat "LA CAPSA DEL PASSAT" l'alumnat havia de decorar una capsa de sabates amb diferents tipus de material de maquetació.
  Quan les capses van estar enllestides, era el moment de què cada alumne/a portés diferents elements/objectes sobre el seu passat.
  Cada alumne/a es va preparar una exposició oral per explicar els seus objectes i per què els havia escollit.
  Amb aquesta activitat l'alumnat ha treballat continguts de llengua catalana i de plàstica de manera globalitzada i interdisciplinària. 

*Aquí us deixem les fotos de tot el procés.

5è C ESCENARIA'T                                5è B ESCENARIA'T            5è A ESCENARIA'T

5è C CAPSA DEL PASSAT                    5è B ENCAIXA'T






FABRICACIÓ DIGITAL I L'HOTEL D'INSECTES 
En aquest segon trimestre els i les alumnes de 5è ens hem endinsat en un nou projecte relacionat amb la fabricació digital on el nostre objectiu és la creació d'un hotel d'insectes pel nostre espai de biodiversitat.
Hem hagut d'investigar què són els insectes i la seva classificació per saber les seves característiques. Després hem pensat quins insectes serien beneficiosos pel nostre espai de biodiversitat i hem arribat a diferents conclusions: marietes, crisopes, abelles, etc.
Una vegada hem tingut clar quins insectes volem que habitin en el nostre futur hotel, havíem de pensar l'estructura d'aquest. En aquest punt és on ens trobem actualment.
L'alumnat ha pensat les diferents cambres pels insectes utilitzant figures poligonals. D'aquesta manera també hem introduït continguts matemàtics per l'elaboració del nostre hotel.
A banda, hem fet una primera visita a l'ateneu de fabricació digital "La fàbrica del Sol" on hem observat i conegut les diferents màquines que podrem utilitzar per a la creació de l'hotel.
Encara ens queden dues visites a la Fàbrica del Sol, així que estem molt engrescats i amb ganes de continuar treballant per veure quin serà el resultat final.

* Aquí us deixem un tastet del que estem començant a treballar. 

          5è C                          5è B                        5è A


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COLÒNIES A POBLENOU DEL DELTA

Tornem a tenir estació meteorològica a l'Arenal!

ÚLTIMES COLÒNIES A L'ARENAL (TUIXENT)