SETMANA CULTURAL 2024 ANTONI TÀPIES
Divendres 3 de maig
Iniciem la Setmana Cultural amb una passejada per diferents punts que ens fa descobrir quin tema treballarem: ANTONI TÀPIES
La setmana següent, l'hem dedicada a fer un recorregut per la seva vida i obra.
Dilluns 6 de maig
Comencem fent un repàs de la sortida de divendres: quines postes hi havia, de què tractaven, què vam fer i què hem après.
A partir d'aquests coneixements previs, elaborem la línia de la vida del nostre artista i descobrim la quantitat d'activitats en les quals va estar implicat, tant artístiques com socials.
Un cop ordenada la seva història hem llegit i compartit, entre tots i totes, els fets més rellevants relacionant-los amb el que ens van explicar a la sortida de divendres.
.jpeg)

Després del pati ens tocava descobrir en quin grup aniríem els següents dies per a fer els tallers, grups amb companys i companyes del cicle de grans.
Ho hem esbrinat a partir d'uns puzles d'obres de Tàpies on apareixien elements simbòlics: cadascú teníem una part de l'obra i ens havíem d'ajuntar fins a completar-la.
Un cop entesos els significats que li donava, nosaltres hem pensat símbols que ens representin personalment.
A la tarda, hem elaborat el nostre autoretrat fent ús de símbols que hem creat. Alguns autoretrats eren fàcils d'esbrinar qui eren, d'altres no tant!
Aquí us deixem una petita mostra.
TALLERS DE LA SETMANA CULTURAL
dimarts 7, dimecres 8 i dijous 9
TALLER 1: DE LA FOTOGRAFIA A LA REALITAT
“Quan pinto els materials es transmuten. Una cosa que no és res, com la sorra o la pols, materials vulgars que podem sublimar i idealitzar per convertir-los en una obra expressiva que, alhora, és part de la nostra experiència”.
Parlem de textures: Què és una textura?
Entre tots i totes ho hem definit així: Textura és la sensació que tenim quan toquem alguna cosa, algun material... hi ho notem a través del sentit del tacte. Una textura pot ser rugosa, llisa, aspra, suau, humida, seca, enganxosa, tova, dura, llefiscosa...Toquem a cegues diferents textures i intentem esbrinar què és i quina textura té. Dins les capses hi havia material molt divers: Pasta de dents, tap de suro, sal, sabó de dutxa, sucre, galets crusos, espaguetis cuits, fregall d'alumini, esponja, pell de taronja, farina i paper de vidre.
Hem passat una bona estona, encara que alguna vegada ens hem endut alguna sorpresa no gaire agradable al tacte, sobretot quan no se sap què hi ha dins la capsa!
Observem fotografies de diferents obres d'Antoni Tàpies.
Hem observat imatges d'obres de Tàpies. Hem posat en comú quin material crèiem que ha fet servir, quina textura tenen i què ens vol dir en cada obra. Ha estat molt interessant veure els diferents punts de vista que tenim.
Ens convertim en artistes!
Havent treballat ja les textures i observat algunes obres d'en Tàpies, hem passat a crear la nostra pròpia obra:
Hem utilitzat el mateix material que hi havia dins les capses. Ara que ja coneixem quina textura té cada material, passem a utilitzar la nostra creativitat. En primer lloc cal pensar què és el que volem represntar i després triar el material més adient per aconseguir un bon resultat.
En acabat confeccionem la fitxa tècnica de la nostra obra:- Què volem representar: objecte, emoció,...
- Quines textures/material fem servir.
- Posem títol a la nostra obra
TALLER 2: TÀPIES I EL MOVIMENT MAKER
“L’artista és el mag de la tribu, té el paper de fer reflexionar la gent, de fer-li despertar el sentit crític, de donar unes certes pautes, tant de coneixement com d’actuació. Un art medicina per als problemes individuals, però també que tingui una funció social pel bé de la humanitat”
Per iniciar el nostre taller vam fer un cercle de paraula tot reflexionant a través de la següent pregunta: Què ens transmet aquesta escultura de Tàpies? ( Cadira i roba. 1970)
Al principi, tots i totes coincidíem que no enteníem molt l'art d'en Tàpies i algunes de les reflexions que van sorgir estaven relacionades amb les similituds de l'escultura amb les cadires plenes de roba desendreçada que a vegades tenim a les nostres habitacions. També estàvem d'acord que aquesta obra ens transmetia desordre i fins i tot ens despertava una mica de tristesa alhora que ens provocava noves qüestions per fer-nos: Què volia transmetre l'artista? Per a què va utilitzar aquests objectes per crear la seva obra? Quines connexions té l'art amb aquests objectes? Això és art?
La primera activitat consistia a recordar diferents aspectes relacionats amb la nostra vida: una olor, una textura, un color, una paraula, un objecte, un símbol, un gest i un so o cançó. 👂👃✌💤💢💫💜💬
Després vam posar en comú els nostres records amb els companys i companyes del grup per fer una selecció dels que més ens agradaven o semblaven especials. Va ser molt emocionant conèixer i saber una miqueta més dels companys/es amb els quals treballaríem aquell dia. 😁🙋
A la tarda les nostres escultures serien exposades en el MUSEU TÀPIES MAKER!, però abans havíem d'elaborar la nostra descripció de l'obra. Amb el suport d'un guió i la lectura de dues descripcions de diferents obres, vam fer la descripció entre tots els membres del grup.
Només ens quedava elaborar el cartell amb el títol de la nostra obra i escriure la descripció per poder exposar-la al nostre MUSEU!
Amb totes les escultures enllestides i exposades al MUSEU, era el moment de poder gaudir de la nostra EXPOSICIÓ! Vam observar les diferents escultures dels companys i companyes i vam deixar missatges amb el que ens suggerien les obres: pau, tranquil·litat, diversió, por.... Després vam poder llegir les descripcions i veure si coincidien amb el que nosaltres havíem pensat💭.
Va ser una experiència molt enriquidora poder observar les diferents obres de tots els companys i companyes i poder jugar a interpretar-les i descobrir els records que s'amagaven en cadascuna de les escultures😊.
ANTONI TÀPIES
REIMAGINA
“Era cap endins que volia anar. Aleshores començava una baralla per transmetre al meu paper tota aquella atmosfera que hi havia darrere els ulls”
Hem partit d'un text d'Antoni Tàpies on ens explica com mirar netament sense voler trobar en les coses el que ens han dit que hi ha d’haver, sinó el que senzillament hi ha:
Agafem, per exemple, una vella cadira. Sembla que no sigui res.
Però penseu en tot l’univers que ella comprèn: les mans i les suors tallant la fusta que un dia va ser arbre robust, ple d’energia, al mig d’un bosc frondós en unes altes muntanyes, l’amorós treball que la va construir, la il·lusió que la va comprar, els cansaments que ha alleujat, els dolors i les alegries que haurà aguantat, qui sap
si en grans salons o en pobres menjadors de barriada...
Tot, tot participa de la vida i té la seva importància! Fins i tot la més vella cadira porta dintre seu la força inicial d’aquelles sabes que pujaven de la terra, allà als boscos, i que encara serviran per donar escalf el dia que, feta estelles, cremi en alguna llar.
Hem partit d'imatges d'un mitjó, un got de vidre, un full, una roda i ciment per a imaginar el recorregut d'aquests objectes.
A partir d'aquests recorreguts hem volgut reimaginar racons de l'escola. Hem buscat un espai i hem creat un nou element que s'integri en aquest.
"La dansa s'esvaeix en el moment que es fa."
Hem parlat de la importància del cos i del moviment en les obres de Tàpies.
A partir d'això, hem pogut crear les nostres pròpies obres fent ús de la dansa, de
línies geomètriques, de lletres i de moure'ns lliurement sobre un paper gran.
.jpeg)
.jpeg)
"L'obra envellirà com jo."
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada