SETMANA DE LA CIÈNCIA 24-25


💧
 SETMANA DE LA CIÈNCIA A GRANS!💧

Aquest any, la Setmana de la Ciència ha estat dedicada a explorar un dels fenòmens meteorològics més fascinants i essencials per a la vida: LA PLUJA. Amb el tema central titulat “La pluja, un fenomen sorprenent”, hem volgut apropar-nos a la ciència que hi ha darrere i entendre millor el seu paper crucial en el nostre planeta.🌍

La recent presència d'una DANA⛈💧 (Depressió Aïllada en Nivells Alts) que ha afectat intensament la Comunitat Valenciana ens ha ofert una oportunitat única per vincular l'aprenentatge amb l'actualitat. 

Durant aquesta setmana, hem aprofitat aquest fenomen per experimentar i reflexionar a partir de 3 eixos: el cicle de l'aigua, les causes i conseqüències i el terreny. Les i les alumnes a través de 3 tallers diferents, han explorat com la pluja influeix en el medi ambient i fins i tot en el nostre dia a dia. 💭

Aquesta setmana no només ha estat una porta d'entrada al món de la ciència, sinó també una invitació a valorar i cuidar el nostre entorn natural. És per això, que us volem fer partícips de les diferents activitats que hem realitzat durant la setmana. 

Que comenci l’aventura científica sota la pluja! 🌧️


  • ACTIVITATS D'ACTIVACIÓ!

Vam iniciar la setmana de la ciència amb un CERCLE DE PARAULA on vam poder compartir com ens havíem sentit després de conèixer les notícies sobre la DANA. Va ser un moment molt enriquidor com a grup, ja que ens va ajudar a entendre, a partir de l’escolta activa i l’expressió emocional, l’impacte d’aquest fenomen tant a nivell individual com col·lectiu.



Després vam profunditzar sobre què és una DANA, a partir de diferents textos. Per grups de treball, vam analitzar la informació i les imatges per entendre millor les característiques d'aquest fenomen meteorològic. Finalment, vam reflexionar sobre algunes de les causes i conseqüències de la DANA, així com debatre sobre com podem ajudar i prevenir situacions similars en el futur. 💬

 

A la tarda vam visualitzar un VÍDEO protagonitzat per infants que estan ajudant a la seva comunitat a València després de les intenses pluges. Aquest exemple de solidaritat va sensibilitzar als infants i els va engrescar a l'hora d'elaborar les seves CARTES SOLIDÀRIES.
Les i les alumnes van elaborar les seves cartes  dirigides als afectats per la DANA a València, amb la finalitat de fer-los arribar un missatge esperançador i molts ànims.💗 
Aquesta activitat ha estat un exercici d’empatia i connexió amb els altres on els infants van voler transmetre suport a aquelles persones que estan passant per moments difícils.

FOTO CARTES

Finalment, vam conèixer els nostres GRUPS DE TREBALL💪 amb els quals realitzaríem els diferents tallers durant tota la setmana. Cadascú tenia una peça de puzle i la seva missió era trobar la resta de peces per confegir el puzle final. Una vegada teníem la imatge completa, havíem d'esbrinar quin fenomen meteorològic érem: CALAMARSA, TEMPESTA, BOIRA, CALITJA, NEVADA, PLUJA. 
Ja ho teníem tot a punt per començar els TALLERS! 😁


  • EIX 1 COM VIATJA L'AIGUA: Com s'ho fa el nostre planeta perquè hi hagi aigua?


A l'eix 1 hem estat treballant el cicle de l'aigua a partir de la pregunta "Com s'ho fa el nostre planeta perquè hi hagi aigua". L'objectiu d'aquest taller ha estat obrir noves mirades en els infants mitjançant l'experiment que hem portat a terme amb una garrafa i diferents variables per poder observar els diferents estats de l'aigua. Ha estat gratificant veure amb ells i elles aquest procés de reflexió.

L'aigua no sols s'emmagatzema als rius, llacs i mars, sabíeu que els éssers vius som també magatzems d'aigua? Amb el cicle integral de l'aigua han pogut veure que els humans també som partícips d'aquest cicle, ja que l'aigua és necessària per a la vida i, encara que "modifiquem" el seu camí natural, tots i totes formem part d'aquest cicle.


  • EIX 2 ELS EFECTES DE LA PLUJA: De la sequera a la DANA: Com és que passa això?

Després de mesos de sequera i d’un intens bombardeig d’informació aquestes darreres setmanes sobre la recent DANA que ha afectat València, els infants del cicle de grans ens hem endinsat en un taller per comprendre millor aquests fenòmens meteorològics extrems i la seva relació amb el canvi climàtic. 

Durant aquest taller hem pogut explorar, a través de l’experimentació, com l’escalfament global i en especial l’increment de la temperatura del mar Mediterrani influeix en l’alternança de sequeres prolongades i tempestes intenses.

Per començar, hem analitzat diferents titulars de notícies relacionades amb el tema i hem reflexionat si creiem que l’escalfament del mar Mediterrani afecta o no en l’aparició de fenòmens meteorològics extrems com la DANA o la sequera.

Després d’aquesta activitat d’activació, ens hem endinsat en l’experimentació aplicant una rutina de pensament que ens ha permès observar, analitzar i extreure conclusions científiques sobre aquests fenòmens:

🔸Què tenim?

Primer, hem anotat quins eren els materials que teníem per poder portar a terme l’experiment (2 gots per simular dos mars Mediterranis, escalfador elèctric, vas de precipitacions, gel…).

🔸Què fem?

Un cop els materials estaven preparats, hem dissenyat i registrat els passos a seguir per poder fer l’experiment:

1. Escalfar un dels gots d’aigua per simular un Mediterrani amb temperatures elevades.

2. Deixar un segon got amb aigua a temperatura ambient per comparar-ne els efectes.

3. Cobrir tots dos gots amb paper film simulant l'atmosfera i afegir un gel per simular un corrent d’aire fred  per observar què passa en cada variable.

🔸Què passarà?

Una vegada dissenyat l’experiment, hem fet les nostres hipòtesis sobre la pregunta a investigar: Com afecta l’escalfament del Mediterrani a la intensitat de la pluja en una DANA?

🔸Què passa?

Durant l'experiment, hem observat i registrat el que anava passant en les dues variables: aigua escalfada simulant el Mediterrani escalfat i aigua a temperatura ambient.

🔸Per què passa?

Finalment, hem pogut portar a terme una anàlisi dels resultats registrats en les nostres observacions. Per fer-ho, hem tingut un debat científic a l’aula tot relacionant els diferents conceptes, compartint les nostres observacions i fent-nos preguntes: Què passa amb els núvols quan fa molta calor? Per què creieu que no plou durant els mesos que fa molta calor? Com es pot relacionar la intensitat de la DANA amb la temperatura del mar? Què creieu que és més probable, una DANA molt intensa després de molta calor o després d’un estiu més fresc?

Després de compartir les nostres qüestions i parlar-ne sobre el tema, hem  elaborat les conclusions de la nostra experimentació sobre la relació entre l’escalfament del Mediterrani i els fenòmens meteorològics extrems:

"La pujada de temperatures i l'escalfament del mar Mediterrani provoca que s’evapori més aigua, però, en condicions extremes de calor, el vapor d'aigua no es condensa i els núvols de l’atmosfera no poden alliberar aquesta aigua en forma de pluja i això fa que els períodes de sequera siguin més llargs. Quan la temperatura cau bruscament, com passa en una DANA, tot aquest vapor acumulat es condensa de cop en núvols pesats que descarreguen pluges molt fortes en poc temps, el que pot provocar que una DANA sigui més intensa."

   

Un cop hem acabat aquesta activitat d'experimentació, ens hem endinsat en una activitat de recerca per entendre per què el mar Mediterrani s'està escalfant, tot relacionant l'escalfament global i el canvi climàtic amb aquests fenòmens meteorològics.

Hem analitzat quines són les principals causes que provoquen l'emissió de gasos que contribueixen a l'escalfament global... Sabieu que per fabricar un sol pantaló de texà es necessiten gairebé 7.500 litres d’aigua?  Aquesta és alguna de les dades que ens han fet reflexionar i qüestionar-nos que podem fer nosaltres per lluitar en contra del canvi climàtic. 

Finalment, per acabar el taller, en equips hem dissenyat cartells amb consells i missatges per conscienciar a tota la comunitat sobre com podem contribuir a mitigar aquest problema global i construir un futur més sostenible. 
                        
D’aquesta manera, durant aquest taller hem pogut entendre com l'escalfament global té un impacte directe en el nostre entorn més proper, connectant així el canvi climàtic amb les conseqüències que vivim dia a dia i trobant solucions per formar part del canvi.

I vosaltres, voleu formar part del canvi?
    
  • EIX 3 COM L'AIGUA MODELA EL PAISATGE SEGONS CAU: Com influeix el tipus de terreny en les inundacions?
Quan plou, no tots els terrenys reaccionen de la mateixa manera davant de l'aigua. Alguns deixen que l’aigua es filtri fàcilment, mentre que d'altres l’acumulen a la superfície, augmentant el risc d’inundacions. Però, per què passa això? Per entendre-ho, vam dur a terme un experiment que ens va permetre analitzar tres tipus de terreny: argila, sorra i grava i analitzar la seva capacitat de filtració.

Amb aquest experiment vam descobrir quin d’aquests materials és més permeable i quin té més risc d’inundacions. Vam observar com l’aigua es filtra en cadascun dels terrenys, mesurant la quantitat d'aigua filtrada i calculant la quantitat d'aigua que s'ha quedat a la superfície tot això en un temps establert. Això ens va permetre entendre com les característiques del sòl influeixen en el risc d'inundacions.

Però... abans d'extreure aquestes conclusions vam seguir una rutina de pensament que ens va permetre observar, experimentar i extreure conclusions per donar resposta a la nostra pregunta del taller: Com influeixen els diferents tipus de terreny en les inundacions? 

Vam iniciar el taller amb un cercle de paraula on havíem d'analitzar 3 imatges i explicar quins materials creiem que eren. Després vam parlar sobre què era el terreny i quins tipus coneixíem: gespa, sorra, terra, gel, grava, ciment...

 

Seguidament, vam conèixer els tres tipus de terreny amb els quals faríem el nostre experiment: ARGILA, SORRA I GRAVA. Els vam poder observar amb diferents materials de laboratori com el microscopi i les lupes binoculars, d'aquesta manera vam poder fer una descripció més acurada de la seva forma, color i textura. D'altra banda, vam conèixer els diferents estris que utilitzaríem per fer l'experiment i quina seria la seva utilitat. 


Un cop ja teníem tots els materials i la mostra de terreny, era el moment d'elaborar el nostre text instructiu per tenir clars els passos a seguir abans de fer l'experiment. Vam conèixer nou vocabulari científic com els tipus de variables: controlades, independents i les dependents. 
El nostre experiment tenia variables controlades (aquelles que es mantindran fixes durant tot l'experiment): quantitat d'aigua (ml), el pes de la mostra de terreny (g) i el temps (minuts). Aquestes variables les van decidir amb l'equip de treball. També vam aprendre les variables independents (aquelles que varien per poder veure els resultats): argila, sorra i grava, i per últim la variable dependent (aquella que mesurarem amb l'experiment): capacitat de filtració.

     

Era el moment de plantejar-nos les nostres hipòtesis com a grup amb relació a cada tipus de terreny: sorra, grava i argila. Un cop teníem les hipòtesis ja podíem començar el nostre EXPERIMENT! A mesura que desenvolupàvem l'experiment, havíem de fer una anàlisi i recollida de dades per registrar la quantitat d'aigua filtrada i la que es quedava a la superfície de cada terreny. 

         

Després de realitzar l'experiment, arribava el moment de comprovar si les nostres hipòtesis inicials les podíem verificar✅ o refutar ❌i reflexionar sobre què havíem observat. 

Finalment, vam posar en comú les conclusions a les quals havíem arribat per poder elaborar el nostre text científic on vam poder plasmar tot el que havíem après amb l'experiment.  

        


Aquesta va ser la nostra reflexió final sobre el taller que donava resposta a la pregunta: Com influeix el terreny en les inundacions? 

    "Els terrenys més compactes, com l’argila, fan que l'aigua no es filtri i això provoca que l'aigua s'acumuli i hi hagi un major risc d'inundació en cas de pluges intenses. Per altra banda, els terrenys més porosos, com la sorra i les pedres, permeten una millor filtració de l’aigua, cosa que redueix aquest risc. Per tant, el tipus de terreny és clau per prevenir inundacions."

👇Si voleu viure amb nosaltres la SETMANA DE LA CIÈNCIA 2024, mireu els enllaços! 👇


















Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COLÒNIES A POBLENOU DEL DELTA

Tornem a tenir estació meteorològica a l'Arenal!

ÚLTIMES COLÒNIES A L'ARENAL (TUIXENT)