5è: COM PODEM SALVAR EL DELTA?

Durant aquest primer trimestre, l'alumnat de 5è hem realitzat el nostre primer projecte relacionat amb les colònies al Poblenou del Delta. Hem fet un treball d'investigació i experimentació per entendre com és un delta i quins perills hi ha, tot posant el focus a què podem fer nosaltres per salvar-lo? 

A continuació us explicarem tot el procés que hem seguit!

💧🌿SALVEM EL DELTA!🌿💧

1. COLÒNIES A L'ARENAL!🚌

A partir d'una notícia vam conèixer a on aniríem de colònies: al Poblenou del Delta! Però... hi havia un problema i és que havíem de trobar on estava situat. 

Vam buscar a partir del Google Maps on estava la casa de colònies i vam aprofitar per  investigar el recorregut que faríem des de l’escola fins al nostre destí, identificant les comarques per on passaríem i situant-les en el mapa.

Després d'explorar una mica el mapa, vam aprofitar per descobrir quines són totes les províncies de Catalunya i, alhora, conèixer també les comarques que les formen, explorant i aprenent més sobre la geografia del nostre territori.




2. COM ÉS CATALUNYA? 🌲

Després d’observar el mapa de Catalunya i situar-hi les seves províncies i comarques, va sorgir una conversa on ens vam plantejar com seria el paisatge que veuríem pel camí fins a arribar al nostre destí... Passarem per muntanyes per arribar al Delta? Hi ha platja al Delta? Catalunya té molts rius?...

A partir d’aquests dubtes, va sorgir la pregunta: COM ÉS EL RELLEU DE CATALUNYA? Aquesta qüestió va generar una conversa a l'aula on vam poder compartir les nostres idees prèvies sobre què enteníem per relleu i quins elements geogràfics hi estan relacionats. Van sorgir conceptes com muntanyes, platges, serralades, pics, deltes i rius, que ens van ajudar a construir una primera imatge del relleu català.

Després, vam aplicar la tècnica 1-2-4 per aprofundir en el tema. Primer vam reflexionar individualment, després en parelles i finalment amb els nostres equips de treball, compartint i estructurant les nostres idees sobre com és Catalunya des del punt de vista del seu relleu. 


Amb totes les idees del grup cooperatiu, vam consensuar com a equip i vam planificar conjuntament el procés per elaborar la nostra primera MAQUETA! ✂✅ 

Vam discutir i acordar quins elements i conceptes volíem representar, assegurant-nos que tots participàvem activament en la presa de decisions. Treballant junts, vam poder compartir les nostres idees i millorar les nostres reflexions, preparant-nos per seguir explorant el relleu de Catalunya i les seves característiques. Quan ja teníem les nostres maquetes inicials elaborades, les vam exposar davant la resta del grup classe per tal de compartir el què ja sabíem i junts, plantejar-nos noves preguntes per continuar explorant: Quin és recorregut que fa l'Ebre? Quins rius hi ha a Catalunya? On situem els Pirineus i quins cims hi ha?..  

Després d’exposar les nostres maquetes inicials, vam començar a fer recerca utilitzant diverses eines per investigar. Primer, vam realitzar un joc de pistes al pati per treballar els punts cardinals i descobrir les principals unitats de relleu de Catalunya. A continuació, vam explorar diferents textos, atles del món i  vam fer ús de l'aplicació de Google Earth per obtenir més informació. Aquestes eines ens van permetre aprofundir en els nostres coneixements sobre la geografia de Catalunya. A mesura que anàvem aprenent, vam anar modificant i enriquint les nostres maquetes, afegint-hi noves dades i representacions dels sabers que anàvem descobrint.

  

3. COM ES FORMA UN DELTA?💧

Després de situar-nos en el mapa i conèixer diferents unitats de relleu vam començar a aprofundir sobre el Delta de l'Ebre, ja que sabíem que estava en perill, però no sabíem encara per què.

A partir de la pregunta: TOTS ELS RIUS QUAN DESEMBOQUEN FORMEN UN DELTA? 💭,  vam dur a terme algunes activitats d'experimentació per descobrir, tot aplicant el mètode científic, quines són les condicions necessàries perquè es formi un Delta i vam poder aprofundir en la importància que tenen els sediments en aquesta formació geogràfica.

 
Finalment, vam descobrir que per formar-se un delta s'havien de tenir en compte diferents variables:
  • Quantitat de sediments.
  • Quantitat i força de l'aigua.
  • Inclinació del terreny.
  • Els corrents marines del mar on desemboca.

4. EL DELTA UN TRESOR NATURAL🌱

Per entendre millor la importància del Delta, vam realitzar una comprensió lectora per descobrir els diferents ambients que amaga el delta de l'Ebre. Vam aprendre i aprofundir més en la seva flora i fauna i la importància de poder mantenir el Delta en bones condicions.  


5. QUÈ PASSA AMB EL DELTA DE L'EBRE? 💭

A partir de l'anàlisi de dues imatges del Delta de l'Ebre, vam descobrir com és que aquest estava en perill: Vam observar que, amb el pas del temps, l'aigua està cada cop guanyant més terreny, fet que contribuirà a la seva desaparició. Així, a partir d'aquesta reflexió, van sorgir noves preguntes: QUÈ ESTÀ PASSANT AMB EL DELTA? QUÈ INFLUEIX EN LA SEVA DESAPARICIÓ?  


Per donar resposta aquestes dues preguntes, vam fer les nostres hipòtesis sobre la pujada del nivell del mar: pluges, desglaçament dels pols, canvi climàtic... Vam descobrir que hi havia diferents causes que podien afectar a la desaparició del Delta, però nosaltres només ens vam centrar en dues: PUJADA DEL NIVELL DEL MAR i EMBASSAMENTS I PRESSES.

Per comprovar els efectes d'aquestes dues causes, vam fer diferents experiments per entendre i observar, a petita escala, què pot arribar a passar amb el Delta de l'Ebre si aquestes condicions continuen evolucionant. Vam visualitzar un vídeo de l'InfoK K que ens va ajudar a entendre millor els motius que hi ha al darrere de la desaparició del Delta.

6. COM PODEM SALVAR EL DELTA? 👐

Després d’entendre que el Delta estava en perill, vam treballar en grups cooperatius per trobar solucions que ajudessin a salvar-lo. A partir de les següents preguntes, vam reflexionar sobre quines màquines podrien ser útils per afrontar aquestes situacions:

  • Com podem ajudar el riu a portar sediments?
  • Quines accions podem dur a terme per evitar l’erosió de la costa?
  • Què podem fer per combatre la contaminació i l’augment del nivell del mar?

Aquesta tasca ens va permetre pensar en diferents estratègies i solucions per mitigar els efectes del canvi climàtic i preservar el Delta.


Cada grup vam dissenyar i dibuixar un prototip de màquina pensada per solucionar els problemes que afecten el Delta, detallant els materials que utilitzaríem per construir-la. Després, vam exposar les nostres idees davant la classe, compartint les propostes amb els companys i companyes. 

Van sorgir solucions molt innovadores i creatives, algunes de les quals, si es duguessin a terme en el futur, podrien tenir un gran impacte en la cura i el manteniment del Delta.

7. ACTIVITATS D'AVALUACIÓ ✏⌛

Per posar de manifest tots els sabers que hem anat adquirint al llarg de tot el projecte, vam fer dues activitats d'avaluació relacionades amb el relleu de Catalunya i la formació del Delta de l'Ebre que ens van permetre observar tot el que havíem après al llarg del projecte. 


Amb aquesta activitat, posem punt final a l'explicació de la situació d'aprenentatge "Salvem el Delta!". Ha estat un viatge ple d'aprenentatges, reflexions i descobertes en què els alumnes de 5è han treballat diferents sabers d'una manera significativa i connectada amb la realitat del nostre entorn.

A partir d'aquesta proposta, hem après la importància de cuidar el medi ambient, d'entendre els reptes que afecten el nostre territori i de ser conscients que, amb petits gestos, tots podem contribuir a millorar el món que ens envolta.

Hem treballat competències científiques, socials, lingüístiques i artístiques, però sobretot, hem après a treballar en equip, a respectar diferents punts de vista i a desenvolupar un esperit crític i compromès.

Si voleu reviure tot el que hem treballat, aquí us deixem l'enllaç a les fotografies de tot el procés! Moltes gràcies per acompanyar-nos! 

👇ENLLAÇ A LES FOTOS👇

5è A: CULTURES DEL MÓN

5è B: ELS PARALÍMPICS.





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COLÒNIES A POBLENOU DEL DELTA

Tornem a tenir estació meteorològica a l'Arenal!

ÚLTIMES COLÒNIES A L'ARENAL (TUIXENT)