5è B: PODEM CONSTRUIR UNA MÀ AMB LEGO?

 

COM PODEM MILLORAR LA INCLUSIÓ A TRAVÉS DE LA TECNOLOGIA?


Al llarg d’aquest trimestre, i dins el projecte “Els Jocs Paralímpics: Com podem construir una societat més inclusiva?”, els infants de 5è B hem estat investigant com funciona el nostre cos quan caminem, tot treballant el model científic d’ésser viu.

Ho hem fet des d’una mirada global, entenent el cos humà com una màquina complexa, capaç de captar informació, processar-la i donar-hi resposta a través del moviment, gràcies a la coordinació dels diferents òrgans i sistemes.

Un cop hem entès com es mou el nostre cos, se’ns ha plantejat una nova pregunta connectora, que ens convida a continuar investigant per avançar cap a una societat més inclusiva i accessible per a tothom:

🤖 Com podem millorar la inclusió a través de la tecnologia?


A partir d’aquesta pregunta, hem descobert la inspiradora història de David Aguilar, més conegut com Hand Solo, un jove amb síndrome de Poland que va néixer sense part del braç dret.

De ben petit, en David va patir situacions d’assetjament i els LEGO es van convertir en el seu refugi, però també en la seva eina per somiar i crear. Jugant, va imaginar que potser podia construir allò que li faltava: un braç.

Amb només disset anys, va aconseguir fer realitat aquest somni i va construir la seva primera pròtesi funcional amb peces de LEGO. Aquest invent no només el va ajudar a ell, sinó que el va portar a guanyar un Rècord Guinness i a convertir-se en un referent mundial de superació, creativitat i inclusió, demostrant que la ciència i la tecnologia poden transformar vides.

Després de conèixer aquesta història de superació, a la classe ens hem plantejat el següent repte:

💡PODEM CONSTRUIR UNA MÀ ROBÒTICA AMB LEGO?


Fase d’exploració


Per començar, ens hem aturat a observar les nostres pròpies mans i ens hem adonat de com les utilitzem constantment, gairebé sense pensar-hi. Ens hem sorprès en descobrir tot el que podem fer gràcies a elles… i també tot el que ens costaria fer sense tenir-les.

Ens hem fet moltes preguntes que ens han ajudat a activar els nostres coneixements previs i a començar a imaginar possibles solucions per aconseguir construir una mà robòtica capaç de moure’s com les nostres mans, tot posant en pràctica els aprenentatges que hem anat adquirint sobre el funcionament del cos humà:

  • Quins moviments podem fer amb la mà?
  • Quina és la funció dels músculs de les nostres mans?
  • Quines coses no podríem fer sense les mans?
  • Com podem crear una mà artificial funcional?
  • Quin material utilitzaríem?

Fase de creació

Amb totes aquestes idees al cap, primer ens hem organitzat en equips cooperatius i hem assumit diferents rols rotatius (cap d’equip, enginyer/a, constructor/a i programador/a) per organitzar-nos bé i perquè tothom pogués desenvolupar diferents habilitats durant el procés de construcció de la mà robòtica amb Lego.

Una vegada ja sabíem quines eres les nostres funcions i què havíem de fer, ens hem posat en marxa! Amb els kits LEGO Spike Prime, hem construït una mà robòtica funcional, pensada per agafar i moure objectes. Ha estat una estona de molta concentració i paciència, ja que hem hagut d'anar pas a pas, fixant-nos molt bé en totes les peces i parant molta atenció a les indicacions que havíem de seguir!

Un cop muntada, hem passat a la programació per blocs utilitzant l’aplicació LEGO. Hem començat amb seqüències bàsiques i hem anat afegint millores per fer el prototip més eficient i adaptat.


💡 Posem a prova el nostre disseny: reptes amb la nostra mà robòtica!

Amb la mà robòtica construïda i programada, ens hem enfrontat a diversos reptes col·laboratius per posar a prova tant la seva funcionalitat com el nostre treball en equip:

  • Repte 1: Moure 6 maons en 2 minuts, un a un, del punt A al punt B.

  • Repte 2: Apilar tots els maons en 3 minuts. Si la torre cau, cal tornar-la a construir!
  • Repte 3: Treball cooperatiu entre equips. Un equip entrega el maó i l’altre l’ha de recollir
i deixar-lo al lloc indicat.



🌍 LA TECNOLOGIA PER ACONSEGUIR UN FUTUR MÉS ACCESSIBLE PER A TOTHOM

Aquesta activitat hem pogut aprendre fent a través dels aprenentatges STEAM, tot resolent problemes de la vida real i desenvolupant el pensament crític. A més, hem gaudit d'un gran matí on tots i totes hem treballat en equip per aconseguir un objectiu comú.

Ha estat una experiència molt enriquidora! Us deixem les fotos de la jornada, esperem que us agradin tant com a nosaltres!


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COLÒNIES A POBLENOU DEL DELTA

Tornem a tenir estació meteorològica a l'Arenal!

ÚLTIMES COLÒNIES A L'ARENAL (TUIXENT)