Setmana de la ciència 5è

A 5è hem estat treballant la ciència a la tardor a partir de la pregunta: De què li serveixen les fulles a l'arbre?

Vam començar la setmana fent maquetes. Per grups vam estar pensant la funció que feia la fulla i com representar-la.

El primer dia vam fer hipòtesis: uns van dir que servien per absorbir l'aigua, una altres per distinguir les estacions de l'any... Com que no ens quedava clar, vam fer una maqueta i la vam explicar.

Aquí podeu trobar l'enllaç a les fotografies d'aquell dia.

Després de fer una primera reflexió, vam estar observant imatges de diferents arbres i fulles i vam intentar treure idees que ens semblaven importants.

A la mateixa fotografia hi ha dos arbres que sembla que estiguin en estacions diferents.

Una activitat a la qual vam haver d'estar força concentrats va ser l'observació i classificació de diferents fulles. Les vam tocar, vam intentar endevinar de quin arbre eren, vam comparar-les, vam buscar semblances i diferències i al final, les vam classificar segons si eren d'arbres caducifolis o perennes.

El dia de les fulles és el dia que més vaig aprendre
Les fulles dels arbres perennes són més petites i més dures i les caducifòlies més grans i més toves.
Els arbres caducifolis perden les fulles de cop, mentre que als perennes se'ls hi cauen, però no ho fan de cop.

Aquí trobareu un recull.

Després de mirar-les per fora, va ser el moment de mirar-les per dins. Vam fer un experiment i allà vam veure que els papers de filtre es tenyien amb un pigment. Vam buscar informació i vam trobar com es deia: clorofil·la!! A partir d'aquí vam trobar que la clorofil·la era l'encarregada de fer la fontosíntesi i vam poder començar a organitzar les nostres idees!! Mireu!!

Amb les fulles verdes el paper ens ha quedat molt verd!

Un cop organitzada la informació va ser el moment de refer maquetes!! El canvi de la primera a la segona va ser bastant important i ens vam sentir molt orgullosos de la feina feta i de com havíem treballat en grup!!

Després de comparar i de treure les nostres pròpies conclusions, se'ns va presentar un altre dubte. Amb qui es relaciona l'arbre? Mitjançant una dinàmica, vam veure la idea de xarxa tròfica i de com es connectaven els diferents elements i éssers vius entre ells. Ens va agradar molt! Així que després cadascú de nosaltres va dibuixar la seva pròpia xarxa tròfica.

Vam acabar la setmana de la ciència anant al bosc a observar in situ tot el que havíem après. 

Sembla que aquesta setmana ha estat molt profitosa i la majòria n'estem molt contents! Tenim la sensació d'haver après forces coses.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COLÒNIES TUIXENT 2024

1r dia Les Tallades (4t i 5è)

Tornem a tenir estació meteorològica a l'Arenal!