Analitzem un catàleg de joguines

La Nereida ens va dir que ens organitzessim en parelles mixtes. Després ens va donar un catàleg de joguines a cada parella i els vam examinar. Ens vam fixar en si algunes pàgines o joguines discriminaven per sexe o fomentaven els estereotips. Ens vam donar compte que a les pàgines de les nines sempre sortien nenes amb color rosa. També a les pàgines de cotxes i de pistoles només sortien nens i tot era vermell i blau. Per parelles vam agafar un paper i vam apuntar les pàgines que ens semblaven sexistes. Vam crear un debat sobre les coses que havíem trobat.

Llavors vam fer una carta dient-li al Tió Sam que no ens agradaven algunes coses del seu catàleg de joguines:

Hola!
Som els alumnes de 5è B de l’Escola L’Arenal de Llevant. A la classe hem estat analitzant els vostres catàlegs de joguines i no estem d’acord amb algunes pàgines. Pensem que discriminen per gènere i com que nosaltres a la classe estem treballant la igualtat de gènere, volem fer aquesta carta per explicar-vos el que hem pensat.
Ens hem donat compte que a les pàgines on surten nines o jocs per cuidar l’aspecte físic, només surten nenes. En canvi, a les pàgines de les joguines de cotxes i de pistoles, només surten nens. Pensem que no esteu tenint en compte els interessos de tothom i tal i com ho heu fet, no tothom es pot sentir representat. També hem vist que les pàgines de playmobils, legos i jocs de taula són més neutres.
Entenem que hi hagin d’haver disfresses de princeses i de superherois, el que no entenem és perquè no hi poden haver disfresses de prínceps ni que només hi hagi una superheroïna.
També ens agradaria saber perquè les pàgines de pistoles de joguines i de cotxes no són roses i les de les nines sí que ho són. Pensem que esteu intentant condicionar als nens i a les nenes per a què els hi agradin unes joguines determinades, jugant amb els colors de les pàgines.
Nosaltres pensem que si des de petits no es treballa la igualtat de gènere, no podrem canviar les desigualtats que hi ha actualment a la societat. L’objectiu d’aquesta carta, és que penseu quina responsabilitat teniu en els missatges que estan rebent els nens i les nenes.
Esperem la vostra resposta.
Els nens i les nenes de 5èB

Ens van contestar que estaven d'acord amb nosaltres, tot i que ells no feien les fotos. Ens van dir que intentarien canviar una mica els colors. Ens va agradar la seva proposta i els hi vam agraïr que fessin això per nosaltres:
Benvolguts amics de L'Escola l'Arenal de Llevant,
 
En primer lloc vull agraïr-vos el vostre e-mail i la vostra preocupació per la igualtat de gènere. Pensem com vosaltres, hem de treballar aquest aspecte des de petits.
 
Comentar-vos que les imatges no les fem nosaltres, ens les envien els fabricants i nosaltres simplement les possem al catàleg. Encara que els distribuïdors fem pressió per a que utilitzin tant nens com nenes a les fotos, no tots els fabricants són igual de conscients. Normalment són les grans multinacionals les menys sensibles ja que els petits proveïdors ens fan més cas (mireu les pàgines 46, 47, 48, 49, 50, 54)
 
Pel tema de les disfresses, sí que hi ha una disfressa de príncep/cavaller a la pàgina 57. De totes maneres, les joguines que apareixen al catàleg responen a una qüestió de demanda. Us deixo una reflexió per si la voleu treballar: analitzeu i compareu què heu demanat a les vostres cartes dels Reis els nens i les nenes. Les vostres cartes reflexen igualtat de gènere?. Potser allà hi ha part del problema i també la solució. Si moltes nenes demanessin disfresses de super-heroïnes i molts nens joguines de bellessa els fabricants s'hauríen d'adaptar a aquesta demanda. Que hem de fer si una disfressa de super-heroïna no és demandada?
 
Finalment comentar-vos que, encara que pensem que el color rosa pot ser tant per nens com per nenes i el blau també, utilitzarem la vostra idea de colors més neutres a totes les pàgines per a futurs catàlegs.
 
Salutacions cordials,
 
PD: Porteu-vos bé que els Reis estan molt aprop...

Aquesta activitat ens va portar a parlar, d'altres coses que ens assemblava que no tenien en compte la igualtat de gènere. Vam veure que a les botigues de roba la part de nenes i dones era gairebé tot rosa i lila. Pensem que seria millor que les botigues no separin per sexe i que siguem nosaltres els que poguem decidir sense que ens condicionin.
També hem vist que als camps de futbol el camp de les noies és més petit que el dels nois. Per què hi ha d'haver camps diferents?
Als anuncis de cotxe sempre surten homes conduint. Si les dones també poden conduir, per què no surten també?
A la majòria de curses de motos, cotxes, rallies... els que participen són nois i les noies estan aguantant un paraigües per a què no passin calor o es mullin.
També hem vist que als contes clàssics hi ha molts estereotips: les princeses, els prínceps, les bruixes... Per què s'han d'esperar les princeses a que vingui un príncep a salvar-les?
Hi ha molta gent que pensa que les nenes han d'anar ben vestides... I els nois? Tothom pot anar com vulgui i ningú ha de dir a ningú que es posi una cosa que no li agrada.

Aquí teniu un petit recull de fotos. En continuarem parlant!!


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COLÒNIES TUIXENT 2024

1r dia Les Tallades (4t i 5è)

Tornem a tenir estació meteorològica a l'Arenal!