Les formigues de l'Arenal (4t C)

Els alumnes de 4t a l'escola l'Arenal de Llevant ens toca cuidar formigues i en aquesta entrada al blog us volem explicar l'experiència que hem tingut amb les nostres formigues.

A principi de curs se'ns va explicar quq durant tot el curs 2020-21 ens havíem de fer càrrec de les formigues. A nosaltres ens va semblar molt bé la idea i tots estàvem molt motivats per poder-les cuidar i investigar com vivien les formigues, què els hi passa en el seu dia a dia, etc.

Però molt al principi se’ns va morir la reina i, com que no sabíem què fer en una situació com aquesta, vam decidir investigar. Vam descobrir que una colònia sense reina no es podia alimentar ni reproduir-se, perquè les larves alimenten a les altres formigues. Per fer-ho, fan el menjar líquid (perquè les formigues mengen líquid) i, per tant, sense larves no podien menjar ni podien viure. 

El següent que vam descobrir va ser que, com que les formigues estan acostumades a viure sota terra, no els agrada la llum ni les vibracions, perquè es podrien morir d'un atac de cor. Per tant, vam arribar a la conclusió que no les havíem de manipular ni tocar-les gaire.

Una tercera activitat que hem realitzat amb les formigues va ser veure quin era el millor lloc de l’escola per posar-les. Vam provar de posar-les al gimnàs, però els nens i nenes hi feien bàsquet; a la classe de 1r els infants volien mirar-les i al sorral, quan els nens petits sortien a jugar al pati, feien soroll i sense voler podrien matar a les formigues. Així doncs, vam pensar que tenir-les a l'aula i mantenir un ambient tranquil de treball les ajudaria a viure.

Més endavant, vam aconseguir una colònia de formigues que tenia reina i les vam posar en un formiguer. Com que volíem experimentar què passava amb les formigues, vam decidir construir un altre formiguer. Per fer-ho, vam decidir comprar coses per construir-lo. A la web on vam comprar les coses pel formiguer hi havia colònies de formigues gratis si feies una compra (aquí us deixem l'enllaç: https://anthouse.es/es/). Com que nosaltres hi vam fer la compra del material, ens en van regalar una.

Un cop vam tenir construït el formiguer, vam posar les formigues al formiguer nou per poder experimentar si podien viure en aquest nou hàbitat que nosaltres havíem creat. No us penseu que va ser fàcil la construcció del formiguer. Ens va costar molt fer-lo!!!

Per escollir quin formiguer construiríem, el primer que vam fer va ser proposar dissenys i vam votar. El disseny guanyador va ser el que hem acabat construint. Un cop ja sabíem el disseny que havíem de construir, el primer pas va ser començar a fer diferents capes de sorra. Després hi vam posar adornaments com ara arbustos artificials.

Un cop vam tenir el formiguer construït, hi vam col·locar la nova colònia de formigues. L'altra colònia que teníem la vam traspassar a l'altre formiguer que tenim a l'aula, on fins ara hi vivien les formigues que no tenien reina. Perquè ens entengueu, vam fer un canvi de casa!!!

Per poder-lo veure, vam pensar com ho podríem fer. Finalment, vam decidir què posaríem una càmera amb un ordinador portàtil i crearíem una videotrucada amb google meet. D'aquesta manera, tots quan vam arribar a casa nostra ens vam poder connectar per veure com les formigues feien el canvi de casa. A més, també ho vam compartir amb els nostres companys de 4t A i 4t B i ens va agradar molt que ells també ho poguessin veure!

Al llarg d'aquest procés, també hem descobert que si deixem una formiga sola, es mor perquè no es pot alimentar. Per últim, el que hem fet és crear un "racó animal" dins de l'aula on tenir-hi els dos formiguers i tot allò relacionat amb els animals.

Així doncs, ara mateix tenim dues colònies amb reina en dos formiguers diferents. En aquests primers dies, les formigues no es mouen massa de dins dels tubs on hi tenen aigua i menjar (suposem que encara s'estan adaptant a la seva nova casa). Nosaltres les observem i tenim una graella a la classe on podem posar les observacions que fem per poder investigar i descobrir coses noves sobre elles. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COLÒNIES TUIXENT 2024

1r dia Les Tallades (4t i 5è)

Tornem a tenir estació meteorològica a l'Arenal!